top of page
Zoeken

Wetenschappelijk rapport voor een rechtvaardige transitie in België

De Scientific Advisor van het Belgisch Klimaatcentrum, Soumaya Maydoub, was één van de auteurs van het nieuwe wetenschappelijke rapport over een rechtvaardige transitie.


Dit is het allereerste wetenschapsbeleidsrapport in België over een rechtvaardige transitie. Het kwam tot stand tussen mei 2022 en november 2023 middels het Hoog Comité voor een Rechtvaardige Transitie, onder het voorzitterschap van Béa Cantillon en Marek Hudon.


De Belgische federale minister van Klimaat, Leefmilieu, Duurzame Ontwikkeling en Green Deal, mevrouw Zakia Khattabi, heeft het Hoog Comité voor een Rechtvaardige Transitie in 2022 opgericht. Het bestond uit 25 academici uit verschillende disciplines, van sociale kwesties en economie, tot democratische innovatie en gezondheidswetenschappen.


Het rapport zelf is het resultaat van een proces dat voornamelijk gebaseerd is op wetenschappelijke literatuur, interdisciplinaire dialoog en hoorzittingen met deskundigen. De auteurs concluderen dat “het institutionaliseren van een rechtvaardige transitie een echte paradigmaverschuiving vereist. Deze paradigmaverschuiving is noodzakelijk als we het ergste willen vermijden, zowel op ecologisch, sociaal als economisch vlak. En België moet zowel een inspirerende als een leidende rol spelen. De rechtvaardige transitie moet dringend worden versneld, er is geen tijd te verliezen.


Het wetenschappelijke rapport werd officieel gepresenteerd op een conferentie, die op 8 en 9 november 2023 in Brussel plaatsvond, in aanwezigheid van minister Khattabi. De Conferentie voor een Rechtvaardige Transitie in België wilde de uitdagingen aanpakken met betrekking tot de werkgelegenheid, het sociaal beleid, de professionele omscholing en de economie, om België voor te bereiden op de transitie naar een duurzamere samenleving.


Het rapport (enkel beschikbaar in het Engels) kan onderaan deze pagina geraadpleegd worden, of via deze link. De conferentie werd georganiseerd door het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling.

High Committee for a Just Transition_Scientific Report
.pdf
Download PDF • 4.37MB

Comentarios


bottom of page