top of page
Zoeken

Naomi Oreskes bezoekt het Belgisch Klimaatcentrum

Op 13 en 14 december 2023 was professor Naomi Oreskes op bezoek in België ter gelegenheid van het eredoctoraat dat zij ontving van de Université Libre de Bruxelles voor haar belangrijke prestaties op het gebied van de wetenschap.


Naomi Oreskes behoeft nauwelijks introductie. Haar academische carrière begon in de geologie, als onderzoeksassistent bij de afdeling Geologie, en als onderwijsassistent bij de afdelingen Geologie, Filosofie en Toegepaste Aardwetenschappen bij Stanford Universiteit.


Meer recent, na 15 jaar als hoogleraar Geschiedenis en Wetenschapsstudies aan de Universiteit van Californië (San Diego), werd Oreskes in 2013 hoogleraar Wetenschapsgeschiedenis en geaffilieerd hoogleraar Aard- en Planeetwetenschappen aan Harvard University.

 

Ze heeft gewerkt aan onderzoek naar geofysica, milieukwesties zoals de opwarming van de aarde, en de geschiedenis van de wetenschap. In 2010 schreef Oreskes samen met Eric M. Conway Merchants of Doubt, dat enkele parallellen identificeerde tussen het debat over klimaatverandering en eerdere publieke controverses, met name de campagne van de tabaksindustrie om het verband tussen roken en ernstige ziekten te verdoezelen. 

 

Professor Oreskes heeft veel lezingen gegeven en talloze prijzen gewonnen, waaronder de Francis Bacon-medaille van 2009 voor uitmuntende wetenschappelijke kennis in de geschiedenis van wetenschap en technologie, de Climate Change Communicator of the Year 2011, en de de American Geophysical Union Presidential Citation for Science and Society uit 2014. In 2017 werd ze opgenomen in de Amerikaanse Academie van Kunsten en Wetenschappen


Het Belgisch Klimaatcentrum maakte gebruik van het bezoek van Professor Oreskes aan België om haar uit te nodigen in zijn kantoren voor een paneldiscussie over het thema 'Think the future, Imagine the present'.


De paneldiscussie concentreerde zich op toekomstgerichte kwesties die verband houden met sociaal-ecologische uitdagingen, de rol die fictie kan spelen bij het ontwikkelen van een collectief verhaal over (on)wenselijke toekomsten, en het streven naar een rechtvaardiger en duurzamer samenleving, die bijdraagt aan het ontstaan van transformatieve acties in het heden.


Andere panelleden waren onder meer Delphine Misonne (UCL-St-Louis), Anne Snick (Club van Rome), en Yves De Weerdt (VITO). Naast bovengenoemde onderwerpen heeft het panel ook gereflecteerd over het meest recente nieuws (de paneldiscussie vond plaats op de slotdag van de COP28 conferentie in Dubai, waar een historisch akkoord werd bereikt over de transitie weg van fossiele brandstoffen).







bottom of page