Vandaag publiceert het KMI historische klimaatdata op de OpenData-site, waardoor wetenschappers op een eenvoudige manier toegang krijgen. Dit project kwam tot stand op initiatief vanhet Belgian Climate Centre en wil onderzoekers helpen om de complexe uitdagingen van de klimaatverandering beter te begrijpen en aan te pakken.
Een waardevol instrument voor klimaatwetenschap
Klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen van onze tijd en beïnvloedt ecosystemen, economieën en samenlevingen over de hele wereld. Om effectieve mitigatie- en adaptatiestrategieën te ontwikkelen, hebben onderzoekers toegang nodig tot uitgebreide en betrouwbare gegevens. Dankzij dit platform wordt deze toegang gemakkelijker gemaakt voor alle academische onderzoekers, en in het bijzonder universitaire onderzoekers.
Beschikbare gegevens
1. Lange klimatologische reeksen
We bieden lange gehomogeniseerde tijdreeksen van maandgemiddelde temperaturen voor 61 stations over heel België.
Deze omvatten 16 gehomogeniseerde historische tijdreeksen van maandgemiddelde temperaturen die beginnen in 1880 of later en doorlopen tot 2023.
En 45 gehomogeniseerde historische tijdreeksen van gemiddelde maandtemperaturen voor de periode 1954-2015.
We leveren lange, gehomogeniseerde tijdreeksen van maandelijkse neerslag voor 110 stations in heel België, waarvan de oudste beginnen in 1880. Ze eindigen allemaal in 2015 en zullen de komende maanden stapsgewijs worden uitgebreid tot het heden.
2. Klimaatrasters voor heel België (alleen beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek)
We bieden een dagelijks interpolatieproduct van waarnemingen op een raster van 5x5 km dat het hele land bestrijkt, d.w.z. één waarde voor elk rasterpunt.
De beschikbare gegevens zijn :
Minimum- en maximumtemperaturen sinds 1961
Neerslaghoeveelheden in mm sinds 1961
Globale horizontale zonnestraling en zonneschijnduur sinds 1984 (met behulp van MFG- en vervolgens MSG-satellietgegevens).
Locatie van gehomogeniseerde maandelijkse temperatuurreeksen van voor 1928 tot 2023.
Een uitnodiging om te verkennen
We nodigen de academische gemeenschap uit om onze nieuwe OpenData site te verkennen en volledig gebruik te maken van de beschikbaar gestelde bronnen. Of u nu een ervaren onderzoeker bent of net begint, dit platform is ontworpen om referentieklimaatgegevens voor België te leveren.
Link naar de OpenData website: https://opendata.meteo.be/
Comments